ESCARPMENT HOME

The Escarpment Home is a home that bridges the gap between style, luxury and functionality. Dramatically transformed by husband and wife duo, James (Jim) Brownlie from Brownlie Builders and Natalie Brownlie of Tarlie B Designs, this project was a true collaboration. Bringing together their knowledge in construction and interior design, the renovation ultimately exceeded their client’s high expectations.

Setting out to improve the overall street appeal of the home, the team worked closely with the client on her original plan to make the relevant adjustments needed to execute the desired aesthetic outcomes. Liaising with an open minded homeowner allowed Natalie and Jim the freedom to present a variety of ideas and suggestions, with many moving forward, such as their concept of blocking black and white with copper coloured features for the house’s exterior. Through pared back yet effective contemporary additions, the street appeal of the Escarpment Home was improved instantly. These changes rolled on into the rest of the house inside, beginning with the entranceway, which was adjusted in height and proportion to evoke a more dramatic effect. Exquisite black striated tiles were chosen for the flooring and a feature wall, leading the eye up to the ceiling, where a majestic acrobat chandelier is suspended in space. The client’s taste and personality are ever-present, with her incredible art collection, furniture and artefacts gathered on her travels displayed throughout the home, adding to its eclectic character.

Moving to the right side of the property, a large extension opened up the house to enable the remodelling of the master bedroom, ensuite, walk-in robe and laundry. The master bedroom is glamorous, yet practical. Featuring beautiful wallpaper, classic black and white elements are accompanied by subtle nuances of colour to enhance the existing artwork on view. Gentle curves were introduced by the custom made bedhead, counterbalanced with the bedside tables, tallboy and lamps.

Remote controlled shutters exude an unexpected touch of luxury, where the client can wake each morning to a panoramic view of the mountain range with the touch of a button. The adjacent ensuite offers an opulent experience everyday, with a freestanding bathtub, double vanity, shower and separate toilet. Marble flooring and walls add to the sense of grandeur, offset by black fixtures and gorgeous wall sconces. An LED starlight ceiling above the bathtub creates a beautiful ambience where you can enjoy an intimate outlook through the bedroom windows. Flowing on to the walk-in wardrobe, a custom designed sliding mirror door reveals generous hanging space and drawers, concealing an ironing board and full length mirror. The focal point of the room is a central island bench, customised for optimal storage. Alongside it, an upholstered ottoman continues the black and white colour palette from the bedroom. Shadows and patterns created from a statement light fixture bring a sense of warmth and ambience into the space.

As the laundry was situated near the entranceway, concealing it was paramount to the flow and feel of the house. To provide privacy from the neighbouring properties while maintaining light from the entry hall, Natalie designed an artful clear textured glass leadlight panel. Introducing colour, blue striped wallpaper provides visual interest against fresh white cabinetry, crayon tiles and metallic floor tiles. The laundry was also designed with the household pet in mind. The homeowner cleverly chose to use the lower cabinets to house her dog’s bed and feeding bowls; an accessible, practical solution that doesn’t detract from the clean lines of the room.

Outside, the size of the rear deck was increased and the ceiling height lifted to allow visibility to the amazing skyline and escarpment. In order to use the veranda year round and optimise indoor/outdoor living, automated windows were installed that can be opened and closed when needed. The striated tiles and linea boards continued the black and white palette outside, setting the perfect background for features included a gas fireplace, artwork and wallpaper detail. New stairs were positioned to lead to the undercroft area previously designed by Natalie and Jim. Surrounding landscaped gardens offset the house beautifully, providing refreshing green space. Finally, an enclosed carport and covered walkway and stairwell made for a secure and tasteful transition from the garage into the house. Using laser cut screens and glass allows visibility through to the courtyard, which is again surrounded by lush landscaped gardens. All in all, the Escarpment Home was completed to look and feel completely luxurious without taking away from everyday functionality.

Click on Images below to Enlarge